XXI. századi operaénekesnő

Budapest

KLASSZIKUS ÉRTÉKEK A MODERNIZÁLT FELSZÍN ALATT

 

Operaénekesként a Magyar Állami Operaház jegyzett tagja, címszerepben énekelt a Nyomorultak, Lili bárónő, A Víg özvegy és Varázsfuvola darabokban, stílusa kifinomult és nőies, hétköznap jellemzően farmerben jár. Munkáját énekórák, próbák és fellépések teszik ki, szabadidejét modern fiatalok módjára éli, kávézókba, bárokba és fodrászhoz jár, követi a divatot és lelkes rajongója a designer márkáknak.

A fotózás alkalmával jártunk először nála, a lakás hangulata azonban azonnal magával ragadott mindkettőnket. Élettere épp olyan, mint ő maga: klasszikus értékek a modernizált felszín alatt! A közepes méretű lakás falai között egyránt helyet kaptak régies és modern bútorok, természetesen gondosan felújítva és összehangolva egymással. A nappaliban Tony Bennett jazz albuma szól, a művésznő egyik kedvence, éppúgy, ahogy a nappali összes berendezési tágya is, egyenként. Örökölt és felújított, lélekkel teli és szerelem-darabok töltik meg a teret. A lakásba semmi sem kerülhetett véletlenül – minden a koncepció és az otthonteremtés része, az énekesnő sajátos világának kifejeződése.

 

A nappali komoly és nőies egyben, a klasszikus vonalvezetésű fotelek üde, virágmintás kárpitozást kaptak, a polcokat uraló, súlyos könyvek mellett premierek relikviái díszelegnek. A súlyos, tömörfa íróasztal modern dvd gyűjteményt rejt, a vitrin stílusos kiegészítőket. Az egész enteriőr hangulata valamiféle jóértelemben vett nagypolgári közeg, mely kellő intelligenciával és nőies kifinomultsággal párosul.

nappali

képek: Ruzicska Zsófi

 

A nappalihoz hasonlóan a hálószoba is tovább viszi ezt az emelkedett hangulatot, mely kizárólag a konyha és fürdőszoba funkcionális közegében törik meg némileg. A konyha és fürdő jellemzően világos árnyalatú, modern anyaghasználattal bír és jóval letisztultabb stílust hordoz. A nappali mélybarna, rózsaszínes és lilás színei főként a kiegészítőkben köszönnek itt vissza. 

konyha

képek: Ruzicska Zsófi

 

A klasszikus ihletésű lakás képeit nézegetve eltűnődtem azon, milyen sokminden lakozik a felszín alatt. Nem törvényszerű, hogy egy XXI. századi, fiatal operaénekes lakása mentes legyen a modern trend kliséitől, de valahogy mégis megnyugtató. Hiszen aki Mozart operájában énekel főszerepet, az tisztában van a valódi értékek fontosságával. És talán pont ez a főmotívum, amivel a művésznő miliője leginkább leírható: mindegy, hogy klasszikus, régies, modern vagy trendkövető, a lényeg, hogy mondanivalója, üzenete és mélysége legyen.

A többi maximum egy röpke kitérő lehet egy rácsodálkozás erejéig…

 

text: Rapavi Kriszta

photo: Ruzicska Zsófi

Egy extrovertált citizen

Kacsa, Budapest

DESIGN LAKÁS A GYAKORLATBAN

 

Exhibicionista, harmincas, férfi és Budapesten él. Jellemzően inkább életigenlő természet, mint karrierista, mindenből annyit vesz el, amennyivel kiteljesedhet. Azonban ez a kiteljesedés korántsem mindennapi.

 

Az első találkozás az életterével meglepő és meghökkentő is volt egyben. A lakás szakmailag mindent szabályt felrúg az összeegyeztethetetlen stílusú terekkel, az átmenet nélküli ötletekkel és megoldásokkal – hiszen a jelenleg legénylakásként funkcionáló lakás minden helyisége egyértelműen más stylingot kapott. Azonban jobban elidőzve van valami magával ragadó az egyes részletek kidolgozottságában és a pedáns szabályrendszerben, melyet a lakó önmagának állított a tervezésnél. A színek tökéletes egybecsengése, az anyaghasználat hiba nélküli ismétlődése valamiféle letisztult és rendezett képet tár elénk, mintha lehetőségünk volna beköltözni egy bemutató lakás falai közé. A fotózásnál szinte semmit sem kellett átpakolnunk, a lakás dekorációja és designja pont olyan, amely fotózásra termett.

 

A nappali stílusa jellemzően modern és letisztult, fényes fehér felületű bútorokkal, hófehér ülőgarnitúrával valamint ezüstös csillogású lámpákkal és dekor tárgyakkal. A falak meszelt fehér és a lime-zöld egy hideg árnyalatában tűnnek fel - ez a szín lesz az, mely az amerikai konyhás nappali minden szegletében újra és újra feltűnik majd, a maga elképesztő színazonosságában. Az egyetlen otthonosságot suggalló darab a nagyméretű, valódi szőrrel borított, tehénbőr szőnyeg, mely határozottságával egycsapásra visszabillenti a kirakatlakás hangulatot a valóságba.

kacsa nappali eredeti

képek: Ruzicska Zsófi

 

A konyha egy térben helyezkedik el a nappalival, bútorzatának cseresznye színe visszaköszön a lakás többi helyiségének nyílászáróin, ablakkereteken és ajtókon egyaránt. A főzőhelyiségben is megjelenik a falon a lime szín, a fényes fehér és ezüstös felületekkel együtt.

A háló az art deco stílus hangulatelemeire épít, a fekete mintás tapétát jól kiemeli a plafonra is felvitt arany designfesték. A helyiség két hangsúlyeleme a decens és elegáns, magasfejtámlás franciaágy, valamint a közvetlenül fölötte uralkodó fekete óriás-csillár.

kacsa konyha háló eredeti

képek: Ruzicska Zsófi

 

A legkönnyebben befogadható helyiség, berendezését tekintve, a fürdőszoba, ahol mindössze a kiegészítők árulkodnak arról, kinél is vagyunk! A szőrös borítással megtervezett kristálycsillár egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az exhibicionista gondolatiság itt is folytatódik.

kacsa fürdő eredeti

képek: Ruzicska Zsófi

 

A többhelyiséges lakás képeit szemlélve ismét az az érzésem támadt, valamféle design bemutatótérben jártam, boutique hotelben vagy egy elegáns üzletben. Azonban ha visszagondolok, mindig szívélyes fogadtatás várt, ínyenc falatokkal és vendégszerető italokkal, baráti öleléssel és jókedvvel.

A papíron elképzelt design-lakás tehát egyetlen esetben működik a gyakorlatban is: ha a lakója megtölti humorral, gondolatisággal és élettel.
És ezekben a tulajdonságokban itt nincs hiány!

 

text: Rapavi Kriszta
photo: Ruzicska Zsófi
 

 

 

Barney - How I met your mother

Neil Patrick Harris, actor, New York, Harlem

KONZERVATÍV ELEGANCIA 

 

Neil Patrick Harris, avagy a How I met your mother Barney-ja, párjával, David Burka-val közösen vásárolta meg álomlakását észak New Yorkban. A Central Harlemi apartman öt emeleten és közel 8000 négyzetméteren terül el, és alig néhány perc sétára van a népszerű Marcus Garvey Parktól.

 

A családi otthon öt hálószobával és hozzájuk tartozó fürdővel, nappalival, étkezővel, egy hatalmas konyhával, eddzőteremmel, két terasszal és hátsó kertrésszel rendelkezik, így maximálisan kiszolgálja a párt és ikreiket. Az Új-Mexikóból származó színész/énekes ízlése köztudottan kifogástalan, megjelenése nem csak a filmvásznon, de az életben is stílusos. Párjával közös lakására azonban ennél a stílusosságnál konzervatívabb kifinomultság jellemző, a terek kitöltésére a barna színt választották, kiegészítve natúr és baige árnyalatokkal.

 

Ellentétben Barney sorozatbeli agglegénylakásával, Harris lakóterei sokkal otthonosabbak, azonban sokkal viszafogottabak is egyben. Sehol egy kihívó vagy modern darab, lazaságnak és könnyedségnek itt nyoma sincs. A fiatalos lendületet úgy tűnhet, a komoran ágaskodó fabútorzat rejti, helyette faberakások, faragott tükrök és könyvespolcok végeláthatatlan sora fogadja a látogatót.

wwww

képek: dailymail.co.uk

 

A lakás egész stílusa jellemzően klasszikus amerikai. A tágas étkező tizennégy személyt képes leültetni, a vele egylégtérben helyet kapott amerikai konyha további hármat. Az étkező és konyha berendezése is szolíd és visszafogott, szín-és design mentes.

sdddd

képek: dailymail.co.uk

 

A színész lakása inkább konzervatív párok életviteléhez illene, amit első pillantásra nem feltételztem a negyvenes, nemi identitását nyíltan felvállaló, modern párral kapcsolatban. Meglehet azonban, hogy pont a beilleszkedés, a normális családi életre és szokásokra vágyódás alakította ki helyettük a lakás tradícionálisan amerikaias, biztonságot sugalló jellegét. Egy valami azonban biztosan látszik a képek alapján: nő nem él jelenleg a falak között. Minden olyan apróság, kiegészítés és fűszer hiányzik ugyanis a jól megkomponált falak közül. Ha Harris lánya (az ikrek egyike) felnő, biztos észlelünk majd némi változást a lakberendezés terén!

 

Rapavi Kriszta

Cameron Diaz

actress, New York

HOLLYWOODI ELEGANCIA ÉS MANHATTAN 

 

A korát meghazudtolóan rebellis szőkeség New Yorki apartmanja korántsem hasonlít a világvárosban megszokott fast-interior stílusú lakásokra. Cameron otthona West Village északi részén található, impozáns, két hálószobás és nappalis, tágas lakás.

 

Stílusa meglepően elegáns, nyomát sem látni a spotszenvedélynek, sehol egy surf deszka, vagy egyéb. A nappali eklektikus kavalkádját stílusos dizájner bútorok tarkítják, a színek visszafogottak és tökéletes harmóniában állnak egymással. Már-már túlontúl letisztult terek és jólátgondolt kompozíciók fogadják a látogatót, a fotók láttán az az érzésünk támad, a filmvászonról ismert Cameron idegenül mozoghat a drága bútorok között. Ráadásul az otthonos hangulatot néhol megzavarja egy-egy márvány asztalka, vagy fölöslegesen nehézkes hangulatú falikép.

6

Kép: elledecor.com
 

Az étkezőben a patetikus hangulat csak fokozódik! Sárgaréz és márvány, hűvös és tükrös felületek, túldíszített lámpák és egy önmagában is eléggé hangsúlyos, nehéz csillár. A konyha falait rózsaszirom-színű tapéta körvonalazza, mely picit old a mély, nehézkes hangulatú, drámai smaragdzöld konyhabútoron.

5

 

cameron apartment 03

kép: elledecor.com

 

A színésznő hálószobája üde színfolt a lakás többi részéhez képest – elganciája vitathatatlan, nagyméretű ablakai és természet ihlette színei világossággal töltik meg a teret. A gazdag textilhasználat, a selyem, a szőrme mind a kényelmet és otthonosságot hivatottak biztosítani – éppúgy ahogyan azt a vendéghálóban is érzékelhetjük. 

 2 1

képek: elledecor.com

 

A hálókhoz tartozó, saját fürdőszobák ismét hozzák a lakás összhangulatát: kidolgozottak, elegánsak, ugyanakkor komorak éssokesetben túlgondoltak is.

 

Cameron lakása óriási meglepetés volt számomra, a fiatalos és lendületes színésznő Manhattan szívében él ugyan, de a város nyüzsgő és könnyed stílusából egy szemernyit sem engedett be otthonába. Lakásában mintha megállt volna az idő, a terek túlkomponáltak és nehézkesek, a bútorok egyenként sokkal többet mondanának, mint együttesen. A kevesebb néha több… ezzel ebben az esetben egyetértek.

 

fotós: William Abranovicz
tervező: Kelly Weartsler
 
Rapavi Kriszta